Dag gloeilamp, hallo led!

Dag gloeilamp, hallo led!

Wist je bijvoorbeeld dat de overheid in steeds meer straatverlichting gebruikmaakt van ledlampen? Ook in steden zijn bijna alle gloeilampen in verkeerslichten ondertussen vervangen door led. Veel duurzamer.

Wie denkt dat LED-verlichting een recente uitvinding is, heeft het mis. De techniek is maar liefst bijna 100 jaar oud. De Rus Oleg Losev vond de led in 1920 al uit. De reden waarom ledverlichting zo in opkomst is, is het feit dat deze verlichting ongeveer 25 tot 100 keer langer meegaat dan standaard verlichting. Een ledlamp heeft gemiddeld 50.000 branduren. Dit betekent in theorie dat je een ledlamp vijf jaar non-stop aan kunt laten staan. Hoogstwaarschijnlijk doe je dat niet, dus in de praktijk gaat de lamp gaat nog veel langer mee.

Led, halogeen of gloeilamp?
Veel mensen halen nog steeds de ledlamp en halogeenlamp door elkaar. Niet gek, want de behuizing lijkt veel op elkaar. Maar net als de gloeilamp verdwijnt ook de halogeenlamp door het niet-zuinige gebruik langzaam maar zeker uit de schappen. Binnen nu en enkele jaren is vergissen dus niet meer mogelijk.