Met deze lichtmastcombinatie op zonne-energie gaat Nederland baden in duurzaam licht.

Met deze lichtmastcombinatie op zonne-energie gaat Nederland baden in duurzaam licht.

Het klinkt simple comme ca. De lichtmastcombinatie van Fonroche Lighting doet zijn werk zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Geen graafwerk, geen kabels maar met bijna één vingerknip heldere verlichting op onder meer parkeerplaatsen, wandelroutes of in de haven.

Het vernuft zit hem in de paal, zegt Theo van der Velden, directeur van LICHT.nl. Het zonnepaneel op de mast zorgt samen met een accu voor voldoende energie om 365 dagen per jaar licht te stralen. Dat is de garantie die producent Fonroche Lighting geeft en ook al op grote schaal heeft bewezen. De solar lichtmasten staan inmiddels op grote wegen nabij Calais, alsook in Afrika waar zonne-energie een welkome oplossing is bij gebrek aan bekabeling.

Het systeem kent veel voordelen. ,,Elke traditionele lichtmast kan in een handomdraai worden vervangen door de solar verlichting van Fonroche. Up and running binnen twee uur. Het is, in deze tijd van energietransitie, tevens dé manier om te besparen op verbruik en daarmee op elektriciteitskosten.” Fonroche, marktleider in de sector, meldt dat al meer dan drieduizend lokale Europese autoriteiten hebben gekozen voor hun duurzame openbare verlichting.

Dankzij de exclusieve samenwerking die LICHT.nl is aangegaan met het Franse bedrijf dompelen ook in Nederland de eerste openbare ruimtes zich al onder in deze groene verlichting. ,,We hebben een aantal pilots lopen met gemeenten waaronder Haarlemmermeer en ook bij ProRail,” zegt de directeur, die denkt dat er voor de lichtmast in Nederland een grote markt ligt.

De komende tijd zullen meer pilots volgen. LICHTNL werkt al twintig jaar aan betere verlichting voor openbare ruimtes en is betrokken bij de inrichting van onder meer trein- en metrostations, vliegvelden en andere grote publieke ruimtes, waaronder Rotterdam The Hague Airport, NS-stations Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. Verder laat het kantoren, musea, winkels en restaurants schitteren.

 ,,Voor dit product zie ik ruime toepassingsmogelijkheden. Ook in het havengebied zijn zat plekken die uit de richting liggen of waar geen bekabeling ligt. In dat geval is het een kwestie van een gat maken, mast plaatsen, unit met zonnepaneel en accu erop en diezelfde of de volgende dag brandt er licht zodra het donker wordt. Het is ook nog een heel slim systeem, want het is op afstand geheel te monitoren. Dit is de toekomst.”

*bronvermelding Evelien Baks Rotterdam Insight