Jaarbeursplein in nieuw verlicht jasje

Jaarbeursplein in nieuw verlicht jasje

Af is het nog niet helemaal, maar grotendeels vernieuwd al wel: het bekende Jaarbeursplein in Utrecht. LICHTNL heeft hiervoor de markante verlichting van het Italiaanse armaturenmerk ewo mogen leveren. De stoere maar tegelijk statige zuilen zorgen nu voor sfeervolle en functionele verlichting. Verlichting die aansluit bij de gedachte van Okra landschapsarchitecten die het plein ontwierpen: een plek waar mensen graag verblijven.

Ontwerpen, organiseren, plaatsen

De op maat gemaakte lichtzuilen van ewo op het jaarbeursplein hebben meerdere afzonderlijke verlichtingsarmaturen gebaseerd op het lichtontwerp van Studio DL. ‘Van binnen zitten ze gecompliceerd in elkaar’, vertelt Theo van der Velden, directeur van LICHTNL. Het ewo-team heeft ze ontwikkeld en gefabriceerd en samen met Hoeflake Elektrotechniek hebben we gezorgd voor de organisatie en plaatsing.

Lichtzuilen met trapeziumvormige uitsparingen 

Het vernieuwde Jaarbeursplein heeft nauwelijks nog iets weg van het oude. Veel mensen vonden het er lastig parkeren, rommelig, chaotisch en grauw. Vooral dat laatste viel goed te verhelpen met sfeervolle verlichting. Elk van de 7 zestien meter hoge lichtzuilen heeft trapeziumvormige uitsparingen waardoor het plein stijlvol en speels verlicht wordt. De vorm van de uitsparingen is gebaseerd op de bestrating zodat de masten ook nog eens perfect opgaan in de omgeving. Van der Velden: ‘Op en om het Beatrix Theater is tenslotte alles groot en hoog. De zuilen zijn met lasers gesneden, stuk voor stuk uniek en hebben verschillende functies.’

Functioneel en sfeervol 

De 7 masten vormen een zichtas van de hoge trap in de richting van de hoofdingang van het Jaarbeursplein. Elke mast bevat 8 stuks P80 spots met AG03-optiek, die de lasercuts accentueren.

De vereiste functionele straat- en pleinverlichting wordt gegenereerd door de DP31-lenzen in de bovenste helft van de zuilen. Ze zijn gemonteerd op tot 20° draaibare profielen in de trapeziumvormige uitsparingen. Op de top van de zuil bevindt zich een aanvullend effectelement met RGBW-leds met een diffuse PMMA cilinder die prachtige en kleurrijke ledverlichting over het plein verspreidt. Leuk voor bijvoorbeeld evenementen. En voor die evenementen zijn de zuilen ook uitgerust met handige ophangbe