Het antwoord op lichtvervuiling begint bij een doordacht lichtplan

Het antwoord op lichtvervuiling begint bij een doordacht lichtplan

Lichtvervuiling, of lichthinder is de kunstmatige toename van helderheid in de nachtelijke omgeving door het gebruik van kunstlicht. De laatste jaren zijn de meeste gemeentes en bedrijven begonnen met het aanpakken van lichtvervuiling, om ervoor te zorgen dat de natuur van de nacht behouden blijft. Die aanpak wordt ondersteund door een goed doordacht toekomstgericht lichtplan en lichtberekening.

Lichtvervuiling in de praktijk

Wageningen University & research heeft onderzoek gedaan naar de invloed van kunstlicht op insectenpopulaties. De conclusie: kunstlicht is een belangrijke factor bij het verklaren van de afname van mottenpopulaties in Nederland. Gemeentes hebben al vergaande ideeën om de lichtvervuiling aan te pakken. De gemeente Rotterdam benadrukt bijvoorbeeld dat parken en groene gebieden zo veel mogelijk moeten worden verlicht zodat ze woonruimte bieden voor de veelzijdige stadsflora en fauna. Wij Nederlanders hebben echter nog een lange weg te gaan: maar 10% van de zichtbare sterren zijn in Nederland te bewonderen.

Alles begint met een lichtplan:

Hoe kan deze landelijke kwestie goed worden aangepakt? Het begint bij een doordacht lichtplan dat door professionals wordt opgezet met de volledige aandacht voor de omgeving en natuur. Een lichtplan waarin gebruik wordt gemaakt van de zuinigste, minst vervuilende en slimme verlichtingssystemen en armaturen. Met witte LED, dimsensoren en slimme technologie die reageert op haar omgeving. Als exclusieve leverancier van duurzame verlichtingsoplossingen zoals de ‘Human Centric Lighting’, ‘Clever Light’, de ‘LightTile’ en ‘chameleon’ en de KATLA REMADE kan LICHTNL antwoord geven op de vraag; kunnen wij verlicht Nederland verduurzamen en de donkerte stimuleren?