IK-waarden en vandaalbestendigheid: nuttige tips voor je volgende project

IK-waarden en vandaalbestendigheid: nuttige tips voor je volgende project

IK1 tot IK11++ en niet verder

IK-waarden geven simpelweg de robuustheid van een armatuur aan met betrekking tot slagvastheid en schade. In 2021 was er een internationale herziening van IK-waarden, waarbij het maximum werd vastgesteld op IK11/50 joule. Dezelfde normen zijn ook Europees vastgelegd met standaard EN 62262-2002. Verdere toenames in slagvastheid worden aangeduid met een +. Helaas zijn er bedrijven op de markt die beweren armaturen aan te bieden met IK12 of meer, een classificatie die in werkelijkheid niet bestaat. Wees altijd zorgvuldig bij de aanschaf van armaturen, want deze onjuiste classificaties kunnen leiden tot hogere kosten door snellere schade met daardoor een kortere levensduur.

 

VK-classificaties door Securlite

De VK-classificatie maakt een betere karakterisering van anti-vandaal armaturen mogelijk, omdat het niet alleen de mechanische slagvastheid is die een armatuur duurzaam maakt onder zware omstandigheden. De VK 2 tot VK 6 classificaties omvatten ook weerstand tegen bijvoorbeeld demontage en graffiti. De schroeven kunnen zo uitgevoerd worden, zodat dat ze niet losgemaakt kunnen worden zonder speciaal gereedschap. Ook kan een speciale transparante ‘nano-coating’ worden aangebracht voor het eenvoudig verwijderen van graffiti. Zo omvat de VK-classificatie alle behoeften met betrekking tot vandaalbestendige armaturen.

 

Vandalismebestendige armaturen

Securlite biedt een brede selectie aan impact- en vandaalbestendige armaturen van topkwaliteit.

De Borgo en Titan armaturen zijn speciaal ontworpen voor gebruik in gevangenissen, gesloten inrichtingen en andere risicovolle omgevingen.

Armaturen zoals de Rondo en Systeo zijn architectonisch ontworpen, rekening houdend met mechanische sterkte van IK11++ classificaties tot respectievelijk 120 joule en 80 joule.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Securlite’s Business Developer in Nederland, Melina Hamek: melina@lichtnl.nl of bel naar: +31 (0)6 29 30 41 04.