LICHTNL-ontwerper Merijn Sabée doet mee aan indrukwekkend kunstproject

LICHTNL-ontwerper Merijn Sabée doet mee aan indrukwekkend kunstproject

Onze LICHTNL-ontwerper Merijn Sabée doet mee aan een indrukwekkend kunstproject van het Stimuleringsfonds. Via het programma Bouwen Aan Talent is hij gekoppeld aan kunstenares Siba Sahabi. Samen gingen ze aan de slag: Siba ontwierp een kunstobject en Merijn verzorgde de technische kant en de aanlichting van het werk. Het komt te hangen in een zorgcentrum in Rotterdam-Zuid.

Herkenbaar en verbindend

Het gaat om een geometrisch, helderblauw kunstwerk. Daar heeft Siba niet zomaar voor gekozen: het geeft het gebouw een minder formele uitstraling. Ook leidt het mensen in de wachtkamer even af, zodat ze zich op hun gemak voelen. Daarnaast verwijst het naar de kunsttradities van zowel de islam als het Midden-Oosten. Omdat in Rotterdam-Zuid veel mensen met een niet-westerse achtergrond wonen, is dit voor hen een herkenbaar en verbindend beeld.

Opvallend middelpunt

Merijn heeft Siba’s ontwerp vervolgens vertaald in een schaalmodel van het zorgcentrum. Het kunstwerk hangt in de centrale hal, waardoor het een opvallend middelpunt is. Niet alleen in het gebouw zelf, maar ook in de buurt. Dankzij de grote ramen en de krachtige blauwe kleur is het namelijk al van veraf zichtbaar. Daardoor vormt het een landmark in de wijk.

Belangrijke rol voor verlichting

Om een eyecatcher te creëren, speelt ook de verlichting een belangrijke rol. Daar heeft Merijn goed over nagedacht. Zo was het niet de bedoeling om er een lichtkunstwerk van te maken. Het object zelf geeft dus geen licht. In plaats daarvan koos hij voor spots die het werk van boven belichten. Door het precies goed aan te lichten, krijgt het kunstobject een soort lichtgevende gloed van zichzelf. Dat maakt het echt tot een opvallende verschijning.

Waardevolle samenwerking

Merijn en Siba hebben verschillende achtergronden: hij is meer van de technische kant, zij juist van de intuïtie. Daardoor hadden ze veel aan elkaar tijdens de samenwerking. Waar Merijn overal zijn laptop voor gebruikte, van kleurkeuzes tot visuals, werkte Siba juist met echte materialen en kleuren. Dat gaf Merijn dan weer een creatieve boost, waardoor ze het beste in elkaar naar boven haalden. Een meer dan geslaagd kunstproject dus.

Wil je meer weten over dit project? Lees dan het artikel van het Stimuleringsfonds