De overstap naar energiezuinige en gezonde ledverlichting voor de pluimveesector

De pluimveesector staat voor verschillende uitdagingen zoals het verminderen van energieverbruik en het verbeteren van het welzijn van de dieren. Een innovatieve oplossing die steeds meer populariteit wint is de overstap naar ledverlichting. Hier bespreken we de voordelen, praktijkervaringen, en belangrijke overwegingen bij het inzetten van ledverlichting in pluimveestallen.

Voordelen van ledverlichting voor de pluimveesector

  1. Lager energieverbruik: ledverlichting verbruikt aanzienlijk minder energie vergeleken met traditionele tl-armaturen. Dit is een belangrijke factor in de kostenbesparing en duurzaamheid van pluimveebedrijven. Volgens een nieuwsbericht van Pluimveebedrijf.nl is het lage energieverbruik een van de belangrijkste redenen om over te stappen naar ledverlichting.
  2. Verbeterde lichtkwaliteit en flexibiliteit: ledverlichting biedt de mogelijkheid om de lichtintensiteit en kleurtemperatuur nauwkeurig te regelen. Dit maakt het mogelijk om de natuurlijke daglichtcyclus na te bootsen, wat bijdraagt aan de gezondheid. Daarnaast kunnen segmenten van het licht in de stal apart geregeld worden, wat leidt tot een betere lichtverdeling en minder buitennest eieren.
  3. Gezondheid en groei van kippen: ledverlichting heeft een positieve invloed op de gezondheid en groei van kippen. Door het nauwkeurig nabootsen van daglicht wordt de natuurlijke omgeving beter gerealiseerd, wat kan zorgen voor rustiger gedrag en betere productieresultaten. Bovendien speelt voldoende rood licht een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van de kippen.
  4. Minder Lichtvervuiling: ledverlichting zorgt voor minder lichtvervuiling, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving voor de kippen.

Praktijkervaringen met ledverlichting in de pluimveesector

Verschillende pluimveehouders hebben al positieve ervaringen gedeeld over het gebruik van ledverlichting. Bijvoorbeeld de goede ervaringen met ledverlichting in een biologische leghennenstal. Deze verlichting zorgt voor een meer rust en verbeterde productieresultaten.

Een andere beschrijft hoe de ledverlichting in zijn stal de efficiƫntie heeft verbeterd. Door het licht boven de scharrelruimte eerst langzaam uit te schakelen, gaan de hennen geleidelijk naar de gewenste locaties, wat het werk aanzienlijk vergemakkelijkt.

Weer een ander is juist voornamelijk blij met de energie- en kostenbesparing door de overstap naar ledverlichting.

Conclusie

Het overstappen naar ledverlichting biedt veel voordeel voor de pluimveesector, van lagere energiekosten tot verbeterd dierenwelzijn. Door de juiste keuzes te maken in lichtintensiteit, kleurtemperatuur en installatietechnieken, kunnen pluimveehouders profiteren van een duurzamere en efficiƫntere bedrijfsvoering. De positieve praktijkervaringen van andere pluimveehouders benadrukken de potentie van ledverlichting als een waardevolle investering voor de toekomst.

foto door cottonbro studio