Het Belang van Duurzame Verlichting tijdens Dark Sky Week

Het is de wereldwijd de week van Dark Skies, waarin er aandacht wordt besteed aan lichtvervuiling. Dit fenomeen, wat het gevolg is van overmatig en verkeerd gericht kunstlicht, beïnvloedt niet alleen de zichtbaarheid van de hemel, maar heeft ook ingrijpende gevolgen voor dieren in het wild en de menselijke gezondheid. Het begrijpen van lichtvervuiling en het effectief aanpakken ervan vereist gezamenlijke inspanningen, vooral van de verlichtingsbranche, om onze steden, infrastructuur en huizen op een verantwoorde manier te verlichten.

LICHTNL zet zich in om het bewustzijn over het groeiende probleem van lichtvervuiling te vergroten. Onze missie is niet alleen het verlichten van onze leefomgevingen op een manier die efficiënt, energiezuinig, duurzaam en veilig is, maar ook het beschermen van onze nacht en natuur voor toekomstige generaties.

Wat is lichtvervuiling?

Lichtvervuiling wordt vaak nog genegeerd of verwaarloosd in debatten over milieubehoud, ondanks de ernstige gevolgen voor de natuur en onze nachtelijke omgeving.

De negatieve effecten van lichtvervuiling zijn goed merkbaar in de natuur. Voor in het wild levende dieren, vooral soorten die s' nachts actief zijn , verstoort kunstlicht het natuurlijk gedrag zoals migratie, voortplanting en voedingspatronen. Zeeschildpadden hebben bijvoorbeeld moeite om de zee te vinden op stranden die door fel licht worden verlicht. Op dezelfde manier kunnen trekvogels gedesoriënteerd raken door stedelijke verlichting, wat kan leiden tot fatale botsingen.

Zelfs de kleinste beestjes worden beïnvloed door de grote impact van overbelichting. Uit een recent Nederlands onderzoek bleek dat motten en nachtvlinders ernstig te lijden hebben onder lichtvervuiling: de overdosis licht beïnvloedt de migratie, voortplanting en vormt barrières tussen natuurgebieden, wat leidt tot een versplintering van populaties. Mensen zijn ook niet immuun voor de gevolgen van lichtvervuiling. Overmatige verlichting beïnvloedt ons circadiaanse ritme en onze stresshormonen en creëert tegelijkertijd meer kunstmatige afstand tussen ons en de natuur.

 

Alles begint met een doordacht lichtplan:

Hoe kan deze kwestie goed worden aangepakt? Het begint bij een doordacht lichtplan dat door professionals wordt opgezet met de volledige aandacht voor de omgeving en natuur. Een lichtplan waarin gebruik wordt gemaakt van de zuinigste, minst vervuilende en slimme verlichtingssystemen en armaturen. Met witte LED, dimsensoren en slimme technologie die reageert op haar omgeving. Als exclusieve leverancier van duurzame verlichtingsoplossingen onder andere Planlicht, ewo, Leipziger Leuchten en RAILLIGHTING kan LICHTNL antwoord geven op de vraag; kunnen wij verlicht Nederland verduurzamen en de donkerte stimuleren?