Hoe recycle je straatverlichting op zonne-energie?

Straatverlichting op zonne-energie is een milieuvriendelijk alternatief dat de veiligheid verhoogt met een kleinere CO2voetafdruk. De lichtmastcombinatie van Fonroche Lighting doet zijn werk zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Geen graafwerk, geen kabels maar met bijna één vingerknip heldere verlichting op onder meer parkeerplaatsen, wandelroutes of in de haven. Omdat ze volledig off-grid werkt, is het de ideale oplossing voor steden die willen aansturen op de energietransitie.

1) Recycling van een zonnepaneel

De zonnepanelen die sinds de jaren 1990 op de markt zijn, worden vaak bestempeld als moeilijk te recyclen. Maar zijn ze dat ook?

Ten eerste zijn er zonnepanelen die elektriciteit opwekken en panelen die warmte opwekken. Het zonnepaneel op een straatlantaarn vangt energie op van de zon en zet die om in elektriciteit om een LED-unit van stroom te voorzien.

Een hoogwaardig paneel heeft een levensduur van meer dan 30 jaar en is voor 95% recyclebaar. Het is samengesteld uit opeenvolgende wafers binnen een aluminium frame:

Ferro- en non-ferrometalen worden gerecupereerd en gerecycled, waaronder aluminium, dat oneindig kan worden hergebruikt.

Het glas en het EVA (ethyleenvinylacetaat) inkapselingsmateriaal worden tot korrels verwerkt.

PV-cellen kunnen tot vier keer worden hergebruikt.

Fonroche Lighting is lid van recyclingorganisatie PV Cycle. In juli 2021 heeft PV Cycle France zich geheroriënteerd en haar naam veranderd in Soren.

Soren exploiteert een netwerk van vrijwillige inzamelpunten in heel Europa. Soren is ook aanwezig in de Verenigde Staten en Japan, en biedt oplossingen op maat voor bedrijven buiten Europa die hun afgedankte panelen willen recyclen.

Volgens Soren zal tegen 2050 tot 9,5 miljoen ton PV-panelen het einde van hun levensduur bereiken. Het is dus van cruciaal belang om na te denken over de recycling ervan. Met zijn efficiënte recyclingstromen loopt Europa voor op andere continenten en met name Noord-Amerika.

Hoewel de recycling van PV-panelen in de Verenigde Staten niet is gereglementeerd, zijn er verschillende instanties opgericht om ze in te zamelen en te recycleren.

Hiertoe behoren Recycle PV Solar, waarvan de faciliteit zich in Nevada bevindt, en First Solar, dat recyclingcentra exploiteert in de Verenigde Staten, Maleisië en Duitsland.

2) Power 365 kernbatterijtechnologie

De Power 365 batterijtechnologie van Fonroche Lighting slaat de energie van het PV-paneel op en geeft deze vrij bij zonsondergang. De batterijen hebben een levensduur van meer dan 10 jaar en zijn voor 99% recyclebaar.

Ze maken gebruik van NiMH-technologie die gemakkelijker te recyclen is dan lithiumbatterijen. Herbruikbare metalen worden teruggewonnen en gerecycleerd, waarvan 85% nikkel-ijzer, dat wordt gebruikt om staal te maken.

3) Hoe zit het met de LED-unit?

De LED-unit biedt een duurzame verlichtingsoplossing voor alle soorten projecten, waarbij een laag energieverbruik wordt gecombineerd met een krachtige verlichting.

De levensduur bedraagt 20 jaar. De aluminium behuizing kan oneindig worden gerecycled en bevat:

Een koellichaam, ook van aluminium en 100% recyclebaar

Een door Ecosystem gerecycleerde printplaat

Diodes, halfgeleiders, transformatoren en andere routinematig gerecycleerde elektronische componenten

Een lens van polycarbonaat die gemakkelijk gerecycleerd en hergebruikt kan worden

Kiezen voor openbare verlichting op zonne-energie is een verplichting om de planeet te beschermen, en daarom heeft Fonroche Lighting een betrouwbare en duurzame oplossing bedacht die gemakkelijk te recyclen is. We hebben al meer dan 100.000 van onze straatlantaarns op zonne-energie over de hele wereld geïnstalleerd - waarmee we de energietransitie een stap verder brengen.