Goed licht op de kortste dag van het jaar

Licht op tijdens de kortste dag van het jaar

De kortste dag van het jaar is echt zo’n dag waarop je lekker binnen onder een dekentje wilt zitten. Buiten is het koud, binnen doe je lekker de sfeerverlichting aan. Je geniet van de gezellige zachtgele gloed van je lampen. Toch is het heel gezond om op deze dag ook buiten te komen. Daglicht maakt je namelijk fit en geeft je een gelukkig gevoel. Op de kortste dag van het jaar is er maar weinig daglicht, dus hup, lekker naar buiten zolang het kan! ‘s Avonds ontspan je weer lekker bij je sfeerverlichting, de kerstboom of de open haard. Lees alles over de voordelen van verschillende soorten licht in deze blog.

Waarom verschillen de dagen in lengte? 

Eerst even een stukje astronomie voordat we in de wondere wereld van daglicht duiken. Want waarom zijn de dagen in de winter korter dan in de zomer? De aarde draait natuurlijk om de zon heen. Op de kortste dag van het jaar, 21 december, is de aarde het verst van de zon verwijderd. Het noordelijk halfrond krijgt op dat moment het minste aantal uren zonlicht. Je dagen zijn dan het kortst. Daarna beweegt de aarde weer terug naar de zon, en worden de dagen weer langer. Dat duurt tot 21 juni, en dan begint de winterzonnewende weer.

De voordelen van daglicht

Daglicht is goed voor je. Vooral het licht dat ‘s ochtends vroeg schijnt, heeft veel voordelen. Dit licht is relatief blauw gekleurd. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine. Dus als je lekker naar je werk fiets in het vroege daglicht, dan voel je je de hele dag fit en gezond. Op andere momenten van de dag even naar buiten is ook gezond. Als je overdag meer daglicht tot je neemt, slaap je ‘s nachts beter. Je biologische klok zorgt er met genoeg daglicht voor dat allerlei processen in het lichaam op het juiste moment van de dag plaatsvinden. Weinig daglicht verstoort je biologische klok.

Gezonde lichtplannen voor binnen 

Nou kunnen we niet de hele dag buiten zitten om maar genoeg daglicht te krijgen. Dat is ook veel te koud op de kortste dag van het jaar. Bij het ontwerpen van lichtplannen voor onder andere kantoren, ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen wordt dan ook goed rekening gehouden met verschillende kleurtemperaturen en de effecten daarvan. Een goed lichtplan, bevat een uitgebreide samenstelling van verschillende kleuren licht. Voor een goed lichtplan gebruik je 2 hoofdtonen:

  • Blauw licht. Dit licht is opgebouwd uit universeel wit licht en wit daglicht. Dit licht houd je wakker en alert.
  • Roodachtig licht. Dit licht is opgebouwd uit warm witte tonen. Dit licht maakt je ontspannen en relaxed.

Samen noemen we dit licht ‘dynamisch wit’. Dynamisch witte lampen veranderen van lichttemperatuur naarmate de dag vordert, om aan je biologische behoeftes te voldoen. Ook toe aan armaturen die activeren en ontspannen, juist tijdens de korte dagen? Neem contact op met LICHTNL voor een passend advies.