Blue Monday !

Ah, Blue Monday. We kennen het als een heerlijk jaren 80 plaatje, of als die specifieke maandag in het nieuwe jaar waarop we ons wat sip en neerslachtig voelen. Er zijn ontelbaar veel onderzoeken naar deze dag gedaan, maar Brits Psycholoog Cliff Arnall dacht in 2005 de verklaring gevonden te hebben. Mensen voelen zich op deze maandag wat blauwer dan anders, omdat de goede voornemens vaak al mislukt zijn en vakanties nog ver weg lijken.

Licht en welzijn

Licht heeft hier veel mee te maken. In januari hebben we namelijk veel korte dagen en lange nachten. Zoals Franciscus van Assisi ooit zei: “Een enkele zonnestraal is genoeg om vele schaduwen te verdrijven”. En zo is het maar net. Onze biologische klok wordt beïnvloed door de zonnecyclus. Lichaam in actie of lichaam in ruststand wordt bepaald door het verloop van de dag. Voor ons welzijn is het energie gevende licht van de ochtendzon even belangrijk als het ontspannende rode licht in de avond. Je ziet hem aankomen. Bij te weinig natuurlijk daglicht gooi je jouw biologische ritme overhoop. Maar dankzij de technologie kun je hier verandering in brengen.

Human Centric Lighting

HCL, oftewel mensgerichte verlichting, is hoogwaardige, biodynamische LED verlichting die jouw gemoedstoestand een andere richting kan geven. Wanneer je op een goed verlichte werkplek zit, geeft de verlichting zo’n 500 lux af. Deze eenheid zegt iets over de hoeveelheid licht die er op een bepaald oppervlak terecht komt. Dit lijkt veel, maar valt in het niets wanneer we het vergelijken met daglicht (10.000 lux). Je kunt je daarom wel voorstellen dat sommige kantoorverlichting wat te wensen overlaat. Mensgerichte verlichting biedt uitkomst, omdat dit het natuurlijke ritme van daglicht nabootst. Op deze manier gaat jouw biologische klok vanzelf gelijklopen met hoe de zon zich buiten gedraagt.

Je voelt je minder duf en meer opgewekt gedurende de dag en je lichaam voelt precies aan wanneer het tijd is om te ontspannen. Het resultaat: een rustiger hoofd en een stabiel humeur.

Toch kan een wandelingetje in de openlucht zeker geen kwaad. Een frisse bries, ingepakt in een dikke jas en met een beetje geluk een heldere lucht met zon. Zelfs met wat lichte bewolking krijg jij die 10.000 lux op je bol. Dus weg met dat blauwe gevoel en trek die wandelschoenen maar alvast aan. Fijne maandag!