Weg met die winter blues!

Weg met die winter blues!

De kortste dag valt elk jaar rond 22 december. Met de kortste dag wordt niet bedoeld de lengte van het etmaal ( altijd 24 uur ), maar is de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang. De kortste dag is ongeveer de dag waarop de zonnewende (winterwende) plaatsvindt. Dit winterpunt is het zuidelijkste punt van de schijnbare zonnebaan (ecliptica). Deze gebeurtenis luidt het begin van de astronomische winter in. Mensen krijgen in de winter vaak last van de winterdip of winter blues, maar dit kun je zelf het best bestrijden door, ook al is het buiten mistig, saai of deprimerend weer, tóch naar buiten te gaan.

De mens is gebaat bij een dagelijkse portie daglicht, liefst zo veel mogelijk. Daarin speelt mee dat de intensiteit van daglicht vele malen hoger is dan van kunstlicht. Ter vergelijking: straatverlichting is goed voor 5 lux (kleine woonstraat) tot 20 lux (snelweg), in een thuissituatie ligt het verlichtingsniveau gewoonlijk op 150 lux en in fabrieken en kantoren is 300, respectievelijk 500 lux de norm. Vergeleken met daglicht is dat allemaal peanuts: een zonnige dag is goed voor 100.000 lux en een bewolkte dag altijd nog voor 10.000 lux.

Naar buiten dus! Bovendien is een wandelingetje buiten zo rond de kerstdagen, best lekker, goed voor de lijn en behoorlijk verkwikkend! Je kikkert er van op!

En… een groot voordeel…. Vanaf de winterwende worden de dagen weer langer!

Het team van Licht NL, wenst een ieder een heerlijke verlichte kerst en een gezond en voorspoedig 2017!