Niet iedereen is een buitenmens, maar NIEMAND is een binnen mens!

De kortste dag van dit jaar valt op 21 december en komt met rasse schreden dichtbij. Dit is meteen het begin van de astronomische winter.

Mensen zijn druk in de weer met kerstbomen, versieringen én dat terwijl sinterklaas, al dan niet met zwarte pieten, zijn hielen nog niet heeft gelicht. Alles heeft te maken, met het gevoel, dat de meesten van ons krijgen van kerst ( lees: donkere dagen )  en daar bedoel ik dan de gezelligheid, de lampjes, de warmte, het knus naar binnen keren, terwijl we dat in de zomer juist graag andersom doen.

Toch hebben veel mensen last van een winterdepressie, door het ontbreken van licht, dit heet SAD ( Seasonal Affective Disorder ) deze depressie verdwijnt weer als de dagen weer langer worden..

Kenmerken van SAD zijn:

- (Extreme) vermoeidheid

- Veel behoefte aan slaap, zelfs als men al meer dan normaal slaapt

- Een verschuiving van het dag-nachtritme, waarbij men steeds later op de dag zich "wakker" voelt

- Een verstoord eetpatroon (over het algemeen meer en koolhydraatrijk willen eten. Minder willen gaan eten is eerder een kenmerk 

  van een niet seizoensgebonden depressie)

- Een meer dan normaal aanwezige somberheid

- Het gevoel hebben niet meer in balans te zijn

- Minder behoefte aan sociale contacten (opdoen), soms zelfs afsluiting voor de buitenwereld

- Prikkelbaarheid

SAD is het gevolg van een verstoorde biologische klok en een gebrek aan daglicht. Vaak gaat dit gepaard met het weertype natuurlijk. Vaak is het kouder, regent het vaker en is het gewoon niet zo lekker om naar buiten te gaan. Mensen trekken zich terug…. Daar is de valkuil.. we hebben namelijk behoefte aan minimaal 2 uur daglicht per dag. Onze pijnappelklier zorgt voor chemie in de hersenen. De stoffen die daaruit voortkomen is Melatonine en serotonine . Melatonine wordt vooral door winterdepressieve mensen ’s middags al aangemaakt en heeft invloed op serotonine ( lees welbevinden ) Deze serotonine wordt aangemaakt uit koolhydraten en wordt door de grotere melatonine aanmaak te weinig aangemaakt. Daarom wil ons lichaam in de wintermaanden meér en méer koolhydraten hebben. Maar van die grote hoeveelheden koolhydraten worden we weer moe… de cirkel is rond. Jij niet! Zeker niet als je naar buiten gaat en gaat wandelen! Licht therapie helpt ook! Maar dan moet je dusdanig veel licht kunnen generen ( 10000 lux ) en moet je er niet direct inkijken.. Overdag weer naar buiten! Ik blijf het toch zeggen.. De reclame van Bever sport is perfect! Niet iedereen is een buitenmens, maar NIEMAND is een binnen mens! En na 21 december wordt het weer lichter…..

Fijne verlichte feestdagen met veel wandelingen!