Zonlicht maakt vrolijk!

Zonlicht maakt vrolijk! Hoe komt dat toch? Zonlicht of daglicht is een krachtige bron van gezondheid en levenslust. We weten nu dat licht nodig is voor allerlei functies, zoals alertheid, concentratievermogen, geheugen en reactiesnelheid, en uit eigen ervaring weten we allemaal: als de zon schijnt raken we collectief in een goede stemming. Bij de eerste miezerige zonnestraaltjes gaan we massaal naar buiten, naar een terrasje, baden in het licht. En we voelen ons meteen opgepept!

Zowel in het zonlicht, als bij fel daglicht maakt het lichaam meer van het ‘ gelukshormoon’ serotonine aan. Licht is dus net als beweging en goede voeding, een essentieel ingrediënt voor geluk. Bovendien: zodra de zon onze huid raakt, beginnen we vitamine D aan te maken. Vitamine D zorgt voor de stevigheid van de botten en voor een krachtig en gezond immuunsysteem. En het blijkt net als serotonine ons humeur te verbeteren.

We leven niet meer in de donkere middeleeuwen, maar toch brengen we, meer dan ooit, tijd door binnen 4 muren!

Als we slaap hebben en het donker nodig hebben, krijgen we dat niet.

Het is overdag binnen te donker en s’ avonds en ’s nachts te licht. Door gebruik van I Pads, mobiele telefoons etc., kan ons lichaam, slecht melatonine aanmaken. Melatonine hebben we nodig om goed te kunnen slapen ( slaaphormoon )

Als we te weinig (zon) licht krijgen, worden we overdag ook slaperiger en kunnen we zelfs depressief worden. Je gaat meer eten, gapen en komt moeilijk op gang. ’s Ochtends worden de netvliezen opnieuw geprikkeld, ditmaal door licht. Als reactie maakt het lichaam een stootje van het ‘stresshormoon’ cortisol aan. Daardoor stijgen de bloeddruk en de hartslag, wat helpt om wakker te worden. Cortisol maakt ook glucose vrij dat is opgeslagen in de spieren en de lever. Die glucose stroomt door je bloed naar al je organen en je hersenen en daardoor kun je opstaan en vol energie je dag beginnen. Als je te weinig licht krijgt, zoals in de winter, kun je ’s morgens merken dat je minder energie hebt om op te staan.

(zon) Licht maakt dus gelukkig! Leve de zomer!